Tuesday, 23 June 2009

Pening.......

Semalam kan...ada email dari Shell yang aku dapat pg luar negara tuh.....memang lama sudah aku tunggu jawapan dari Shell nih....sebab aku buat berabis sudah masa interview dia....(check post lama2)....jadi mo tau jugak aku punya result kan...
tup tap tup tap DAPAT!!!!!.....for info.....aku dah dpt dentistry kat usm nih..dah nak bayar yuran pon..masalah nya dapt lagik tawaran shell nih pada hari3 terakhir..aku pun pening..............nak pg yg mana??????
banyak respon yg aku dapt dari sekeliling aku...family...kawan.....semualah.....cikgujer lagik yg aku blum tanya....pening.......susah nya mo decide..masa pun berjalan..3 hari jak lagik mo terbang.......aaaaaaaaaaaaaaaah...dan hari terbang tuh sama pulak dgn dgn hari anugerah biasiswa Shell.....huh...........:(
mak aku ckp stay kat kelantan sebab sana jadik Dr..lagipun mama aku cakap klu sana tuh jauh ..then klu aku dah hbs kerjak pun travelling jugak......pg anu lah kunun..india,msir pg cari minyak..kan shell dunia!!!jadik dia risau aku di laut lama2..di negeri orang lama2.....huhu.....tambahan pulak mama aku risau klu aku ndak bulih angkat,,,physic kan.....tapi yg aku ambil jadi geologist..bukan ada engineering belakang dia kan???
ayah aku pulak mo jak aku pg sana......sebab kewangan............kan shell tanggung semua.....lepas tuh ada kawan dia yg dapt shell jugak dulu..sekarang dah berhenti sebab baru kerja sekejap dah boleh ada modal beli bangunan buat motel sendiri kat tenom kah klo ndak silap aku..means......banyak bah gajik klu kerja dgn shell.......
aku pun ndak tau sekarang nih......tapi hati nih rasa mana2 jak tapi suka sangat klu dapat duit banyak......sebab kan aku belajar selama nih kan mo bantu family aku bah..kami bukan datang dari keluarga senang..my mum rajin sangat cari duit...ni moto n prinsip aku belajar...
"aku belajar kerana Allah,untuk bahagiakan parents n family"
jadi aku kalo pikir pasal mama jak aku nangis nih(klo yg sedih2)..aku nih jenis anak mak n very sensitive klo benda related dgn mama nih....klo tengok muvie pun antara semua kawan laki..akulah pling awal keluar air mata..pelik betul..
jadi aku kan selalu tuh di matriks menangis malam2 klu mo tidur tuh sebab teringat mak...ingat yg mak kita hidup bukan lama..jadi aku mo sanagt kasi bahagia dorang ..... cara utk aku balas satu result exam...kedua duit.......itulah apa yg aku rasa selain doa n everything.......kenapa 2 tuh aku tekankan sebab kan kadang2 perkara tuh susah tul aku mo capai dan bg sama dorang......
mo jugak aku bg dorang duit pg Haji kah...kereta kah..rumah kah....aku rasa itulah impian aku..aku ndak mo tengok dorang kerja susah2 lagik...(bergenang sudah mata)......hmm..klo aku tulis lagik kan mesti banyak lagik yg terkeluar.....
hmm..itula nih..aku minat dentistry tuh...dari kecil lagik aku mau jadi...tapi shell tuh belajar 3 tahun jak ada 2 thun extra klo compare dgn dentistry...bulih aku buat lebih lagik......hmm......ntahlah.....sekarang ni tengah pikir...
DUIT atau KERJAYA
hmm..assalamualikum

4 comments:

fYth said...

afif,
chase the dream not the popularity or the money tau..
smoga berjaya!!

afif=shafie said...

huhu,
tulah tengah fikir nih.....
harap2 aku buat choice yg terbaik,
ty ahh,

KhaLiLa said...

Afif wateva that u do aku support jak,,Heheh,,Nway grab the chance tht u get,,

ChawChaw said...

Chance only comes once in a while, so think carefully before making any choice^^
Anyway, Money? Career?
Thats a little too narrow! In terms of future, there's a lot of to cover, I want to add one more which is my fav! Passion!
My Passion is what gives me strength to go on with the medical field although there are many obstacles. In Passion, there's Love and Courage. Love for my family, friends, and myself makes me more aware of myself and stay away from temptation better. Courage makes me stronger when facing challenge and I will not falter to any failure! failure is just another step towards success, no? Haha...This is getting forever, just do what you think is right and do not regret what's the outcome. Everything has their own reason to happen^^

Peace from
ChawChaw