Saturday, 20 November 2010

Main Masak - masak



Hi guys,
so yesterday,We cooked a famous dish called Ikan Masak Kari
hahah famous lah sangat.!
so here the recipe
Along masak!



Resepi Ikan Masak Kari ala Membakut

Ikan (kami guna 3 ekor)
bawang merah
bawang putih
rempah ratus:kayu manis,buah pelaga etc
tomato
kacang bendi @ lady fingers
terung
daun kari
serai
kunyit
halia
garam
cili besar
asam jawa
rempah kari ikan


step:
  • tumis rempah sehingga wangi
  • masukan bahan tumis:bawang ,halia kunyit etc
  • masukan garam dan serbuk perasa sedikit untuk menaikan aroma
  • masukan rempah kari yang sudah di bancuh (gaya along)
  • tunggu sehingga minyak pecah
  • masukanlah sayur anda : terung etc and daun kari
  • then masukan ikan
  • then siap..ehh ...lupa..masukan garam,serbuk perasa and air asam
  • then siap
selamat mencuba!


owh ada lagi
resepi

Resepi Kailan masak Tiram ala Himalaya



(wah nama vouge gitew)
di masak oleh yours truly;afif
fyi,bahan - bahan terhad...keh3x,so masakan pun ala2 Himalaya.haha


bahan2:
sayur kailan satu ikat
sos tiram
bawang merah
bawang putih
udang kering (ni recipe asal but then on that time I lupa beli)
fish cake and balls



step:
  • goreng bawan putih yg akan digunakan untuk di tabur di atas sayur nanti(make sure die keemasan k,bukan kehitaman)
  • ok setelah alihkan bawang putih tadi,tumis bahan tumis:bawang and udang kering and fish cake and balls
  • masukkan sos tiram
  • masukkan sayur
  • garam dan gula secukup rasa yer puan-puan
  • dan tadaaaaa(kalau ada tepung jagung sila letak yer...al maklum,ala Himalaya)..dah siap
selamat mencuba!!

and tadi untuk lunch I masak kari ketam.
k nama vogue masakan ni ialah:


Resepi Crabs in Curry Sauce ala Mount Kinabalu eh Everest lah HOHO :P


memang sedap,sehingga menjilat ibu jari kaki!=.=

bahan2:
ketam @ crabs 3 ekor
rempah kari (I pakai rempah kari daging,sebab dia lebih umph dan pedas )
rempah ratus:kau manis,buah pelaga etc
serai
minyak masak
bawang putih,merah (basic)
halia
telur
fish ball(nak beli tauhu kering,tapi tersalah beli plak)
asam jawa
daun kari
serbuk secukup rasa maggi
garam
gula
ajinamoto
santan


step:
  • goreng rempah ratus sehingga wangi
  • masukan bahan tumis(basic) ,halia fish ball.(masukkan garam dan serbuk perasa agar aroma lebih nyer)
  • masukkan rempah kari (I tak bancuh,dah Pro katakan..wahahaha~ketawa devil~)
  • masak sehingga wangi
  • massukan air,
  • masuukan serai dan daun kari dan air asam jawa
  • biar sehingga mendidih
  • masukkan ketam
  • selepas mendidih,masukkan santan dan kecilkan api
  • bila dah nak mendidih ,pecahkan telur dan sebatikan ke dalam kuah.hal ini bertujuan untuk memekatkan kuah dan menyedapkan rasa=.=
  • okay jangan lupa garam ,gula k.

selamat mencuba!!

2 comments:

Khairieah said...

kamu masak pakai apa ni? multi cooker ka?

afif=shafie said...

eya..multi cooker..hoho